En månad har gått Februari 2011

Var befinner jag mig i livet? Jo, det här med åldern finns ju med hela tiden. Har i veckan läst en tidning, där innehållet riktar sig till 50+are. Där skrivs om underkläder som ”håller in och puttar ur”, allt eftersom det finns behov. Där står om resor till exotiska platser, om krämer som gör oss 20 år yngre, vi blir släta som sammet. Jag har läst om rörelser som kan motverka både gäddhäng och kärlekshandtag. Är det män som hittar på namnen till de åldersrelaterade ”påfunden” som drabbar oss tro?

Där fanns också en frågespalt. En kvinna skrev att hon hade blivit utblottad och övergiven efter en skilsmässa, övergiven av en del som hon räknade som sina vänner. En kvinna fick inte träffa sina barnbarn och åter en kvinna vars dotter valt bort sin mamma.

Vad hjälper det om jag har en ”putta upp behå” och dyra krämer om jag inte har empati? Platt intet!!

Då är det vänskap, solidaritet och omtankar som betyder. Då är det kanske vi som står trygga i vår ålder, som ger tröst – vi som ser mer omkring oss än vi speglar oss. Jag undrar om det är värt att se yngre ut om man saknar empati? För det behöver man inte klä sig i säck och aska, men som farmor sa: ”Det är viktigast att vara hel och ren under!”

Nu till några ”glädjor”. Det är viktigt att finna och ta tillvara det som ger dagen ett mått av glädje. Men ibland orkar vi inte se, när tillvaron lägger sig som en blöt hästfilt omkring oss. Grå och tung!

I förrgår fick vi ett besked som lyste igenom både den blöta filten och det grå. Vårt dricksvatten var drickbart igen, utan att kokas upp, kylas ner, och åter värmas igen i mat och till dryck! Är det sådant som heter kedjereaktion tro?

Jag har funderat på varför kaffet inte har blivit starkare när vi nu har kokat det på kryptosporidiumbuljong! Datorn strök under detta ord med rött, kände inte igen det. Jag har satt röda gummisnoddar på kranarna, just för att känna igen. Fiffigt va! Det kommer säkert att kännas farligt att ta vatten ur kranarna från början, för inne i huvudet är det fortfarande varning för okokt vatten, kanske varningen redan satt sig i ryggmärgen efter dessa 85 dagar. På tre månader har man lärt sig tänka efter före!

Vår natur är skön, våra naturtillgångar är begränsade och ändå, trots att vi vet, så förstör vi i rasande fart! En professor Borgström sa i ett föredrag för många, många år sen följande tänkvärda ord: ”En man som hoppade ut genom fönstret på 21:a våningen, sa när han passerade 8:de ` Det går ju riktigt bra det här!´” Häpp! Smällen kom ju med förödande kraft när han tog marken, men så långt tänkte han inte! Jag tycker att liknelsen är förträfflig!

Ännu en glädje – dagarna som blir längre och längre. Det har till och med droppat från garagetaket en av soldagarna förra veckan! En sådan dag med takdropp går mina tankar till mitt barndomshem, då pappa skottade oss fram genom snön till bikuporna, för att vi skulle kunna lyfta försiktigt på locken för att lyssna om det var något liv därinne. Var det ett dovt surrande eller mumlande så var det glädjeljud! Då visste vi att det blev honung även denna höst. Glädjesyner var det när de första bina gjorde någon liten kort sväng utanför flustret, prövade vingarna, och gladdes åt våren. Första tvätten som vi hängde ut på våren, fick ibland svarta prickar! Det var bina som var ute och bajsade och en del bajs hamnade på vår vittvätt! När vi sen strök tvätten, doftade det honung. Dåtidens parfymering, otroligt miljövänligt och alldeles gratis fick vi också mjukmedlet som hette Sol och Vind. Ett blått paket med vita moln på vill jag minnas att det var. När jag hör försommarens första bi i någon av våra rabatter blir jag så hjärtans glad! Barndomssommarljud! Men det är så få bin jag ser idag, så de lyckas aldrig träffa mina örngott eller handdukar, men jag saknar den sommardoften.

En tanke till sist: Om vi ser ut som de 71 år vi är eller om vi ser ut som sjutton, om vi är på gym i läckra träningskläder så spelar det ingen roll bara vi inte glömmer bort att vara medmänniskor. Det kan vara svårt och finkänsligt men också oändligt berikande.